INTERJÚK

Háborúk földjén

 

Édes alma-, falafel- meg hagymaszagú a háború. A halálos gyümölcsillatról a Szaddám-féle vegyi támadás kurd túlélői meséltek Irakban, azt viszont maga tapasztalta meg a libanoni háborúból tudósító Al Ghaoui Hesna, ahogy az üzemanyag híján aranyárban mért fáradt étolaj és a könnygáz hatását semlegesítő hagyma bűze beleivódik a mindennapokba. A háborús hétköznapok rejtett zugait, a halállal csendben dacoló mellékszereplőket és a híradók szűken mért egyperces bejelentkezéseiből kimaradt viszontagságait mutatja be könyvében a Magyar Televízió riportere. A regényes dokumentumban sajátságos túlélési dramaturgia szerint bontakoznak ki az élet halál felett aratott egyszemélyes győzelmei. A szudáni asszonyok gereblyével halásszák össze a segélyosztás közben kipergett rizsszemeket, a gyerekek golyóálló talizmánt viselnek a nyakukban, és miközben harci rakétáról nevezik el a libanoni újszülöttet, menekülő felesége kérésére Ahmed Daher orvos meglocsolja a szobanövényeket. A libanoni, izraeli, észak-iraki és szudáni forgatások emlékképeibe belevegyülnek a világ legkülönbözőbb válságövezeteiben és konfliktusaiban megélt tapasztalatok, helyet kapnak a külpolitikai elemző szikár adatai, megjegyzései, és kibontakozik a jogi végzettségű, harmincas évei elején járó, magyar–szír nő, Al Ghaoui Hesna élete.


  • HVG - Könyvajánlója
  • 2010. 11. 24.