INTERJÚK

Kiírom magamból a szorongásokat – Al Ghaoui Hesna

 

A szíriai apától és magyar anyától született, 33 éves újságíró az észak-afrikai válság idején a Magyar Televíziót tudósította a tűzvonalból.
Felnőtt fejjel tanult meg arabul, ez a tudás nyitotta meg az ajtókat előtte. Meg az akarata. Mert Hesna nem mindig áll meg egy lezárt terület határán, ha nem kap belépési engedélyt. Legalábbis 2006-ban, az izraeli hadsereg által bombázott Libanonban – egyetlen női újságíróként – az ösztöne azt súgta: tovább kell menni.
– A háborúban kifejlődik egy érzékszervünk, amely megsúgja, mennyi kockázat vállalható még. Az említett esetben elgondolkodtam, vajon előny, hogy nő vagyok, vagy hátrány? Ugyanis nem segítettek, mert féltettek. Csakhogy tovább kellett mennem, úgyhogy operatőr kollégámmal elindultunk engedély nélkül. Hamar le is kapcsoltak. Az iszlamista fegyveresek, akik lezárták Bejrút legsűrűbben bombázott részét, eleinte ellenségesek voltak, de amikor elmagyaráztam mindent arabul, átfordult a helyzet. Általában tisztelik a nőket, még ha némely országban bizonyos jogoktól meg is fosztják őket, különösen Szaud-Arábiában. De Szíriában több nő van a Parlamentben, mint Magyarországon. 
Hesna szülei Naima lányuk miatt is aggódhatnak, ő a nemzetközi Vöröskereszt munkatársaként jár veszélyes zónákban. A család keresztény – mint sokan a Közel-Keleten, például Szíriában, Libanonban. Az arab ugyanis nem a muzulmán szinonimája. 
– A könyvemet is részben azért írtam, hogy ilyen alapkérdéseket tisztázzak. És hogy kiírjam magamból a szorongásaimat. Pár hónapja, amikor a világ Észak-Afrikára figyelt, fantasztikus érzés volt esténként odaállni a kamera elé, és elmondani „a történelmet”. Átéreztem a veszélyt is, a halál gondolata gyakran foglalkoztat, ennek kezelésére is jó terápia volt a könyvírás.
Van olyan férfi, aki bírja, ha szerelmét a tűzvonalban kell látnia, árulja el. Háborúban ismerkedtek meg – hol másutt? Afganisztánban, másfél éve. Rádiós, műszaki ember, jól ismeri ezt a világot, csak ritkán aggódik, bízik Hesnában és a megérzéseiben.