Félj bátran!

Maga a valóságban ilyen alacsony?
És mégsem fél ezekben a veszélyes országokban?
 "

Az elmúlt tizenöt év során számtalanszor szegezték nekem ezt a kérdést, amikor egy-egy rázósabb tévés tudósítás után hazaérkeztem. A termetem soha nem okozott önértékelési problémát, az viszont sehogy sem fért a fejembe, hogy miért gondolja bárki, hogy a háborús terepeken nem szoktam félni.

Természetesen félek. Mint mindannyian.

HesnaAG_FeljBatran_3d-(1).jpg

Amikor ezt elmondtam a gyanútlan kérdezőnek, meglepő dolgot láttam az arcukon. Csalódottságot. Mintha elloptam volna tőlük egy illúziót. És ez a jelenség elkezdett érdekelni. Miért vágynak az emberek ennyire a félelem nélküli élet titkos receptjére? Miért fél mindenki ennyire a félelemtől? És vajon én már őszintén szembe néztem minden démonommal? Tudósítóként, társként, anyaként, félig arab nőként, magyar állampolgárként kutakodtam, és rájöttem, hogy a félelem üzemanyagként működik bennünk, ami kihozhatja a legjobb és a legrosszabb oldalunkat is.

De vajon mitől függ, hogy melyiket? Erre kerestem a választ, amikor elindultam a félelem feltérképezésének az útján.

 

A Félj Bátran már elérhető!

Rendeld meg a Libri.hu-ról!

Már e-Book formájában is elérhető!


Könyvkritikák

"Mi félelem? Hogyan hozunk félelemből olyan döntéseket, amelyek egyébként nem jellemzők ránk? Miként használja fel a politika, a média a félelmeinket arra, hogy manipuláljon bennünket? Könyvében egyebek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Al Ghaoui Hesna újságíró, aki az elmúlt tizenöt évben több mint húsz országból, köztük számos háborús helyszínről tudósított. Ezeken a küldetéseken megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatásait, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón – és saját magán is. Elhatározta, utánajár, mi is a félelem valójában."

Olvasd el!

MOLY


Okos, széles látókörű könyv, amelyből alapos ismeretekre tehetünk szert a félelem tárgyköréről. 

Hesna volt a garancia arra, hogy nem egy ezredik érdektelen celebkönyvet fogok kapni, hanem egy érdekes, alapos, értelmes gondolatmenetet lesz szerencsém végigkövetni a félelem tárgyköréről.  Nem is csalatkoztam ezen elvárásaimban, pontosan azt kaptam, amit vártam, egy jól szerkesztett könyvet, amely ugyanolyan, mint az egykori kiváló haditudósító (aki a kislánya megszületése után hagyott fel a háborús övezetek felkeresésével) riportjai. Összeszedett, közérthetően megfogalmazott írásmű, amelyből nem hiányzik az érzelem, de mégis inkább a higgadt értelemre alapozva járja körül a témát, szélsőségektől mentesen, a tényekre fókuszálva adja át nekünk azt a tudásanyagot, amelyet megszerzett. 

Olvasd el!

SMOKING BARRELS