HesnaAG_FeljBatran_3d (1).png

Félj bátran!

Maga a valóságban ilyen alacsony? És mégsem fél ezekben a veszélyes országokban?" Az elmúlt tizenöt év során számtalanszor szegezték nekem ezt a kérdést, amikor egy-egy rázósabb tévés tudósítás után hazaérkeztem. A termetem soha nem okozott önértékelési problémát, az viszont sehogy sem fért a fejembe, hogy miért gondolja bárki, hogy a háborús terepeken nem szoktam félni. Természetesen félek. Mint mindannyian. Amikor ezt elmondtam a gyanútlan kérdezőnek, meglepő dolgot láttam az arcukon. Csalódottságot. Mintha elloptam volna tőlük egy illúziót. És ez a jelenség elkezdett érdekelni.

Tudj meg többet!

 


20131002_Al Ghaoui Hesna_fotokredit_MTVA_gms (1) (2).JPG

Al Ghaoui Hesna

Az elmúlt években tizenöt országból, köztük a világ számos háborús övezetéből tudósította a Magyar Televízió hírműsorait. Elsősorban a Közel-Keleten mozog otthonosan, hiszen édesapja szíriai. Édesanyja magyar, szülei a debreceni orvosi egyetemen ismerkedtek meg. A család később Salgótarjánba költözött, Hesna is itt nőtt fel.

A szolnoki két tannyelvű gimnázium után az Egyesült Államokban tanult ösztöndíjasként, majd az ELTE jogi karán, Budapesten és Tunéziában, arab szakon. A jogászdiploma megszerzése után külpolitikai újságíróként kezdett dolgozni. Riportjaival kétszer is Kamera Hungária díjat nyert. Huszonkilenc éves volt, amikor a Gázai övezetben forgatott tudósítása bekerült a rangos Monte-carlói Televíziós Fesztivál döntős alkotásai közé. Tavaly Néma bölcsők címmel a gyerekhalandóságról forgatott dokumentumfilmet Ugandában, ezt az Al-Jazeera Filmfesztiválon is vetítették.

Tanít a Budapesti Kommunikációs Főiskolán, és rendszeresen hívják egyetemekre, konferenciákra előadni, főleg tudósítói munkájáról és a háborús forgatásokról.