Al Ghaoui Hesna

IMG_2005-01.jpeg

Fotó: Gálos Viktor

 
 

Al Ghaoui Hesna Prima Primissima díjas újságíró, szerkesztő, riporter.

Az elmúlt években több mint húsz országból, köztük a világ számos háborús övezetéből tudósította a Magyar Televízió hírműsorait. Riportjait több rangos hazai és külföldi elismeréssel jutalmazták. Dokumentumfilmeket is forgatott, többek között Ugandában a gyerekhalandóság okairól és Afganisztánban a nemzetközi segélyezés nehézségeiről.

A frontvonalon szerzett élményeiről 2010-ben könyvet írt, Háborúk földjén címmel. Saját televíziós műsora, a Bábel – Hesnával a világ csaknem negyven epizódon át mutatott be lebilincselő élettörténeteket és sztorikat. Az újságíró az utóbbi években megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatását, nemcsak háborús terepeken, hanem a békésebb országokban egyaránt. Ezért elkezdett alaposabban foglalkozni a témával, kutatókat keresett fel, hogy megtudja, mi történik az agyunkban, az izmainkban, amikor félünk, és világhírű szociálpszichológusokat kérdezett arról, hogyan vehetjük észre, ha a félelem alattomosan elkezdi irányítani a szokásainkat, a viselkedésünket.

Elképesztő kutatásokat fedezett fel arról, hogy nem csupán a stressz képes hatni a testünkre és a pszichénkre, hanem ez működik fordítva is: megtanulhatjuk befolyásolni a veszélyérzet által kiváltott fiziológiai folyamatokat és azok hatását is a szervezetünkre. Gyakorlatilag nincs olyan szelete az életünknek, amely valamilyen módon ne vezetne vissza a félelem kérdésköréhez. Ezzel kapcsolatos tapasztalatairól és élényeiről, interjúiról könyvet írt Félj bátran címmel, amely 2017 októberében jelent meg a Bookline kiadónál.