Rádió 1


Hamu és Gyémánt


HVG EXtra 

"Új könyve kapcsán félelmetesen jó hírekről, a #metoo erejéről, a hosszú életről, démonokról és egy nagyon magas szenegáli majomkenyérfáról beszélgettünk Al Ghaoui Hesnával.

Arról ír az új könyvében, hogy tanuljuk meg igába hajtani a félelmeinket, próbáljuk meg megismerni és megérteni őket, alakítsuk üzemanyaggá, mert az életünk minden területén a javunkra válik. Nemcsak egészségesebbek, magabiztosabbak és elégedettebbek lehetünk, de jobb emberek is. Ezt persze ő nem mondja, vagy nem így, de mindenki, aki elolvassa októberben megjelent Félj bátran című könyvét, olyan történeteket talál a legfrissebb kutatási eredmények ismertetése közé szúrva, amelyeket soha többé nem fog elfelejteni. Félni persze nem lesz könnyebb vagy jobb, de merőben más."

Olvasd tovább!


SZEMLÉLEK

"Míg a szír származású Prima Primissima-díjas újságírót szinte csak a menekültügy kapcsán faggatják mostanában, új könyve megjelenésekor átfogóbb, mélyebb problémákról nyilatkozott a SZEMléleknek."

Olvasd tovább!


SZABADFÖLD

"Al Ghaoui Hesna tévésként, íróként egyaránt fontos ügyeket juttat el nézők és olvasók millióihoz. Történetei legtöbbször háborús övezetben élő emberekről szólnak, hadurakról és menekülőkről egyaránt. Félj bátran című könyvében új lapra helyezi a civilizációnkban sokszor tabuként kezelt érzést, a félelmet."

Olvasd tovább!


"– Forgatott már Libanonban, Gázában, Afganisztánban – röpködő bombák között, puskaropogás zajában. Az ember azt gondolná, hogy aki ilyen helyekre merészkedik, az hírből sem ismeri a félelmet. Erre egy egész köteten keresztül a félelem természetét tárgyalja.
– Pedig én is nagyon sokszor féltem. Sőt, gyakran éppen a félelem segített extra teljesítményt kihozni magamból. Egy-egy forgatás hatalmas fizikai és pszichikai teher, pláne háborús övezetben. Kitalálni, hogyan jutunk el egyik pontból a másikba, miként küldjük haza a nyersanyagot, és egy-egy kemény nap végén, ráadásul veszélyes terepen még kamera elé is állni csak felfokozott lelkiállapotban lehetséges. Amikor elkezdtem írni a kötetet, a menekültválság éppen a tetőfokára hágott, és újra megtapasztaltam, hogy a félelem amilyen hasznos, olyan pusztító is lehet. A világban zajló események, a brexit, Trump sokként ható győzelme, a Magyarországon zajló menekültellenes kampány is arra sarkallt, hogy próbáljam megérteni a félelem természetét."

Olvasd tovább!

MAGYAR NEMZET ONLINE


"Többször volt már közvetlen életveszélyben a háborús zónákban, így „közelről” ismeri a bénító, pánikszerű félelmet is. De Al Ghaoui Hesna külpolitikai újságíró és dokumentumfilmes azt mondja, épp ilyen komolyan kell foglalkozni az anyasággal járó vagy épp a terrorizmus által megszólított szorongással is. Hesna azt mondja, a félelemre nemcsak negatívumként tekinthetünk: segíthet átlépni a határainkat."

Olvasd tovább!

NŐK LAPJA CAFÉ:


"Al Ghaoui Hesna korábbi haditudósító, televíziós műsorkészítő legújabb könyve a félelemről szól. Ennek kapcsán arról is mesélt nekünk, hogyan tanulta meg használni konfliktuszónákban ezt az ösztönös érzést, és hogy mit tehetünk mi, ha a politika vagy a média a félelemkeltéssel manipulál minket? Interjú.

Ott volt a líbiai háború sorsdöntő momentumainál, forgatott a Gázai-övezetben, dokumentumfilmet készített Ugandában - amiért a CNN World Report pályázat díjazottja lett - saját műsort vezetett a jobb napokat is látott köztévénél, most pedig megjelent második könyve, melyben a félelemről írt. Al Ghaoui Hesna először nálunk mesél legújabb, Félj bátran című könyvéről, amelyet ma este mutatnak be a Margó Irodalmi Fesztiválon."

Olvasd tovább!

DívánY


"Veszélyes helyekről, háborús övezetekből tudósított, ahová mi nem mertünk vona elmenni. Félj bátran című könyvében a saját félelmeiről és a félelem kezeléséről is ír.

Al Ghaoui Hesna ismert riporter, külpolitikai újságíró, író. Sokszor megcsodáltuk felkészültségét, bátorságát, ahogyan olyan helyekről tudósított, ahova legtöbbünk nem mert volna elmenni."

Olvasd tovább!

Szeretlek Magyarország